ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ D.J.'S
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο)

Πήγαινε κάτω

Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο) Empty Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο)

Δημοσίευση από Admin Δευ 30 Σεπ - 7:51

Καθώς η τεχνολογία προχωράει, η ποικιλία στην αγορά υλικού (hardware) των υπολογιστών ολοένα και αυξάνει. Διαλέγοντας νέο υπολογιστή ή εξαρτήματα για αναβάθμιση, πολλοί έχουν κριτήρια τα οποία είτε δεν ισχύουν είτε βασίζονται σε υπερβολές και παρερμηνείες Πάμε να δούμε τα συχνότερα λάθη στην επιλογή υλικού για το υπολογιστή μας.

Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο) Hp-cas10

1. Κρίνοντας τον Επεξεργαστή μόνο βάση των GHz του.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν κάποιοι όταν διαλέγουν επεξεργαστή για τον υπολογιστή τους, είναι ότι βασίζουν την απόφασή τους αποκλειστικά στο πόσα GHz διαθέτει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα Megapixels τους (επίσης λάθος). «Ποιος έχει τα περισσότερα GHz φίλε; Τύλιξε τον να τον πάρω…».
Κάποιοι που είναι πιο «διαβασμένοι» κρίνουν μόνο με βάση τον αριθμό των πυρήνων. Γιατί όμως ο Intel Pentium 965 είναι φθηνότερος από τον Intel Core i3-2130, παρόλο που και οι δύο έχουν 2 πυρήνες και σχετικά ίδιο χρονισμό ρολογιού (GHz*)?
(* 1 GHz = 1 δισεκατομμύριο κύκλοι ρολογιού το δευτερόλεπτο)

Απάντηση: Γιατί στηρίζονται πάνω σε διαφορετική τεχνολογία. Ο Core i3 χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες που κάνουν κάθε τικ στο ρολόι του πυρήνα να μετράει περισσότερο. Οπότε, με απλά λόγια, παρόλο που ο Pentium έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ρολογιού (3.73 GHz), ο Core i3 μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα με τα 3.4 GHz του.
Επιπλέον, ο Core i3 έχει έναν ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών (GPU), που σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί και γραφικά από μόνος του, ενώ ο Pentium δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δεν χρειάζεστε κάρτα γραφικών εάν έχετε τον Core i3. Τα γραφικά βέβαια δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά εάν δεν παίζετε βαριά παιχνίδια τότε θα σας καλύψουν πλήρως. Εναλλακτικά μπορείτε να το κρατήσετε ως προσωρινή λύση, αν η κάρτα γραφικών σας τα «κλατάρει».

• Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν, είναι το μέγεθος των τρανζίστορ. Στο παράδειγμά μας, ο Core i3 έχει ένα τρανζίστορ 32-νανομέτρων το οποίο βασίζεται στην αρχιτεκτονική Sandy Bridge. O Pentium έχει τρανζίστορ των 64-νανομέτρων βασισμένο στην παλιά αρχιτεκτονική Penryn. Θα μου πείτε, τι κινέζικα είναι αυτά; Με απλά λόγια, σκεφτείτε και λίγο τον λογαριασμό της ΔΕΗ, κρίση έχουμε…

Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο) Cpu-110

2. Διαλέγοντας μνήμη RAM μόνο με βάση των αριθμό των GB
Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν μνήμη RAM βασισμένοι στις πόσες καρτούλες μνήμης θα πάρουν, και σε πόσα συνολικά GB θα βγουν. Ξεχνάνε όμως ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, την ταχύτητα της μνήμης.
Γιατί χρησιμοποιούμε μνήμη; Ξέρετε; Για την σούπερ παραπάνω ταχύτητα που προσφέρει σε σχέση με τον σκληρό δίσκο. Αν στο μακρινό μέλλον οι δίσκοι εξελιχθούν τόσο που γίνουν σούπερ γρήγοροι, τότε δεν θα χρειαζόμαστε πλέον μνήμες (όνειρα…). Προς το παρόν όμως, εκμεταλλευόμαστε την εξωφρενική διαφορά σε ταχύτητα που προσφέρουν οι μνήμες RAM για να τροφοδοτούμε τους CPU και GPU με δεδομένα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο θέμα μας όμως…

• Μια μνήμη RAM στα 4 GB που τρέχει στα 1333 MHz είναι προφανώς πιο αργή από μία του ιδίου μεγέθους που τρέχει στα 1600 MHz. Η μνήμες σήμερα είναι πολύ φθηνές. Δεν αξίζει για 15-20 ευρώ παραπάνω να στερηθείτε μιας πιο γρήγορης μνήμης. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για επίπονες εργασίες, όπως παιχνίδια, επεξεργασία Βίντεο, κτλ. θα εκτιμήσετε την παραπάνω ταχύτητα.

Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο) Memory10

3. Διαλέγοντας κάρτα γραφικών με βάση το πόση μνήμη VRAM και πόση ισχύ GPU έχει
Εάν η ποσότητα της μνήμης VRAM και η ισχύς της GPU ήταν ότι σημαντικότερο σε μια κάρτα γραφικών, τότε θα αγοράζατε μια κάρτα με 30-40 ευρώ και θα καθαρίζατε. Προφανώς όμως, για να υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε διαφορετικά μοντέλα και τιμές, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.
Μια κάρτα γραφικών είναι σαν ένα ξεχωριστό PC από μόνη της. Έχει δικά της ρολόγια για την μνήμη RAM και την GPU της, καθώς και πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία είναι άξια προσοχής. Ένα εξ αυτών, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξίζει να το εξηγήσουμε και να το προσέξουμε.

• Όταν διαλέγετε μια κάρτα γραφικών, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο είδος του bandwidth (εύρος ζώνης) που προσφέρει. Tο bandwidth μιας κάρτας προσδιορίζει την ποσότητα των δεδομένων που μπορεί να στείλει στον υπολογιστή κατά την διάρκεια ενός δευτερολέπτου
Με απλά λόγια, το badwidth είναι η ταχύτητα της μνήμης VRAM της κάρτας γραφικών. Μετριέται σε GB/s (gigabytes ανά δευτερόλεπτο) και φυσικά, όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Μια κάρτα γραφικών με μεγαλύτερο badwidth μπορεί να “σχεδιάζει” γραφικά γρηγορότερα, καθώς και να “σχεδιάζει” μεγαλύτερης ποιότητας εικόνες.

• Φυσικά υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που χαρακτηρίζουν μια κάρτα γραφικών, εκτός από το bandwifth της μνήμης. Είναι όμως πολύ σημαντικός παράγοντας, και το “γιατί” είναι απλό. Έστω ότι διαλέγω μια κάρτα με ταχύτατο GPU αλλά περιορισμένου bandwidth μνήμης. Στην περίπτωση αυτή, η μνήμη θα “κρατάει πίσω” τις επιδόσεις της κάρτας και δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Ο λόγος; Το ταχύτερο GPU θα κάθεται, περιμένοντας την αργή μνήμη να προσπελάσει και να μεταφέρει τα δεδομένα στον υπολογιστή. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα, και δεν έχει νόημα να υπάρχει ταχύτατος GPU χωρίς εξίσου ταχύτατη VRAM να τον υποστηρίζει.

• Επειδή ειδικά αυτό το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, δεν χρειάζεται να βγάζετε τα μάτια σας. Yπάρχουν πολλές ιστοσελίδες στο Internet που κάνουν reviews σε όλες τις κάρτες, όπως είναι το Hardware Canucks (link), που μπορείτε να συμβουλευτείτε και να συγκρίνεται κάρτες, πριν αποφασίσετε.

Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο) Gpu-110

Τέλος Πρώτου Μέρους
Αυτά τα λίγα για το πρώτο μέρος του How-to, σύντομα στο επόμενο μέρος θα δούμε πως να διαλέγουμε σωστά Σκληρό Δίσκο, Τροφοδοτικά, Οθόνη και Μητρική Κάρτα. Γενικά όπως είδατε και θα δείτε στην συνέχεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα να σκεφτείτε όταν αγοράζετε, από τις μαρκετίστικες σειρήνες των καταστημάτων που ακούτε και διαβάζετε καθημερινά.
Μείνετε συντονισμένοι…
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 124
Ημερομηνία εγγραφής : 22/08/2013

https://dj-aggelies.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης