Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο

Πήγαινε κάτω

Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο  Empty Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ 23 Αυγ - 10:10

Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο  Progra10

Ο όρος ζεστός ήχος είναι μετάφραση του αγγλικού όρου warm sound.

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα “γλυκό” χρωματισμό του ήχου που προκύπτει από μια low-fi διαφοροποίηση των εντάσεων των συχνοτήτων, είτε κατά την δημιουργία του ήχου με τη χρήση διάφορων τεχνικών ηχογραφήσεων, είτε με την προσθήκη διάφορων effect όπως εκείνη του Reverb, ώστε να δημιουργηθεί παρόμοιο αποτέλεσμα. Επίσης ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργηθεί από το μέσω αναπαραγωγής καθώς και από το set-up που χρησιμοποιείται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ζεστού ήχου, θα θυμούνται οι νοσταλγοί της κασέτας, από την γλυκιά παραμόρφωση που δημιουργούταν όταν η ένταση του ήχου ξεπερνούσε στην είσοδο τα 0 db.Loudness Wars

Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο  48665710

Στην σύγχρονη μουσική παραγωγή, αυτή η ιδιαιτερότητα του ήχου έχει θυσιαστεί στο βωμό της δημιουργίας υψηλότερων εντάσεων. Όπως φαίνεται και από την παραπάνω εικόνα συγκριτικά με μια τυπική κυματομορφή της δεκαετίας του 70’, η ένταση του ήχου έχει αυξηθεί δραματικά, εξαλείφοντας το δυναμικό εύρος (dynamic range) των κομματιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο διαμόρφωσης των συχνοτήτων για την δημιουργία του ζεστού ήχου.

Ο λόγος που οι σημερινές παραγωγές εστιάζουν στην υψηλότερη ένταση και όχι στην καλύτερη δυναμικότητα των τραγουδιών είναι εξαιτίας του τρόπου που διανέμονται στο ευρύ κοινό. Σήμερα, οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης του ήχου προς το απλό κοινό είναι μαζικοί με αρκετά χαμηλή ποιότητα ήχου (π.χ. youtube, ραδιόφωνο), με αποτέλεσμα το μόνο μέσω για να ξεχωρίσει ένα τραγούδι να είναι η έντασή του. Αυτό το είδος διαμόρφωσης δεν λειτουργεί τόσο καλά κατά την αναπαραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και σε ένα επαγγελματικό ηχοσύστημα, όσο αν υπάρχει καλή εφαρμογή σε ένα κομμάτι του λεγόμενου tension and release των διάφορων συχνοτήτων.

Equalizer

Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο  Equali10

Για όσους έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές μάρκες μείκτη, μπορούν να διαπιστώσουν πως κάθε εταιρεία κάνει διαφορετικό χρωματισμό στον ήχο. Γενικότερα είναι αποδεκτό πως οι μείκτες της Allen & Health έχουν πιο ζεστό ήχο από αυτούς της Pioneer.  Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές παραμέτρους που έχει ρυθμιστεί το equalizer της κάθε εταιρείας.

Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο  Mixers10

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές συχνότητες προσαρμοσμένες στα Low, Mid και High Band του Equalizer.  Έτσι, στην περίπτωση της Pionner με ρύθμιση στο low κάτω των 70 Hz, όταν αυξάνεται η ένταση των χαμηλών συχνοτήτων καμία συχνότητα από τις μεσαίες δεν αυξάνεται αφήνοντας ένα πιο μουντό αποτέλεσμα. Στην αντίθετη περίπτωση της Allen & Health, όταν αυξάνεται η ένταση των χαμηλών συχνοτήτων, επηρεάζεται μεγαλύτερος μέρος του κομματιού με αποτέλεσμα ο ήχος να ακούγεται περισσότερος ζεστός.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν μείκτες όπως ο DDM 4000 της Behringer και ο Evo 5 της Ecler όπου το Equalizer είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, δίνοντας την δυνατότητα προσαρμογής του από τον DJ.
Software Equalizer

Στην περίπτωση των Software τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά. Οι συχνότητες του equalizer στον ψηφιακό μείκτη, μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε DJ.

Software Equalizer

Στην περίπτωση των Software τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά. Οι συχνότητες του equalizer στον ψηφιακό μείκτη, μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε DJ.

Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο  Trakto10

Στο Traktor από την έκδοση 2.6, έχουν προστεθεί αρκετές επιλογές για την διαφοροποίηση του ψηφιακού equalizer βασισμένο σε κάποιους βασικούς  μείκτες της αγοράς. Η προσαρμογή του Equalizer, μπορεί να γίνει μέσω του menu Mixer των ρυθμίσεων.

Ζεστός Ήχος: Πως να Κάνετε το Setup σας, να Ακούγεται Καλύτερο  Trakto11

Στο Virtual DJ από την έκδοση 7.3, έχει προστεθεί η επιλογή του παραμετρικού equalizer, δίνοντας την δυνατότητα για ακριβής επιλογή των συχνοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε DJ! Εμείς προτείνουμε για την δημιουργία περισσότερου ζεστού ήχου, τις ρυθμίσεις  5500, 1200, 180. Η πρόσβαση στο παραμετρικό equalizer μπορεί να γίνει από το Tab Options του menu ρυθμίσεων του Virtual DJ.

Όπως είδαμε σε αυτό το άρθρο οι ρυθμίσεις του equalizer μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του ήχου. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε DJ, πρέπει να γίνονται και οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να διαφοροποιείται το ύφος του DJ Set, κάνοντάς το, ένα ακόμα πιο προσωπικό μέσω έκφρασης. Επίσης ο ζεστός ήχος είναι κάτι που πρέπει να επιζητάτε και στις μουσικές παραγωγές, ώστε να κάνει το κάθε κομμάτι μοναδικό και ικανό να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα!
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 118
Ημερομηνία εγγραφής : 22/08/2013

https://dj-aggelies.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης