Προστατεύστε το Laptop σας από την Ζέστη του Καλοκαιριού

Πήγαινε κάτω

Προστατεύστε το Laptop σας από την Ζέστη του Καλοκαιριού  Empty Προστατεύστε το Laptop σας από την Ζέστη του Καλοκαιριού

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ 23 Αυγ - 8:49

Είμαστε ήδη στο μήνα Αύγουστο και διανύουμε τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου.

Αυτή την εποχή του χρόνου, η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα βρίσκοντας πολλούς DJs να δουλεύουν σε κάποιο beach bar, δίπλα στην θάλασσα κάτω από το φως του πολύ δυνατού ήλιου. Το γεγονός αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο κακά νέα για τους υπολογιστές μας. Ειδικότερα οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας κάνουν το φορτίο πολύ έντονο για έναν υπολογιστή, με συνέπεια να υπάρχει υψηλός κίνδυνος υπερθέρμανσης που μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή Drop outs του ήχου.
Για να μην βρεθούμε λοιπόν, στην άβολη θέση που η μουσική έχει σταματήσει, πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την συνεχή ροή του προγράμματος μας!
Το πρώτο βήμα για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση του Laptop, είναι να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα ψύξης λειτουργεί σωστά. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λογισμικό όπως το Speedfan που να μας ενημερώνει για τις θερμοκρασίες του CPU. Κάθε μοντέλο υπολογιστή λειτουργεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες οι οποίες καθορίζονται από τον κατασκευαστή. Επίσης, κάθε υπολογιστής παρέχει μια δικλείδα ασφαλείας κατά την οποία, μόλις το σύστημα υπερβεί μια ανώτατη θερμοκρασία, ο υπολογιστής κλείνει αυτόματα για να προστατεύσει τα μέρη του από το να καταστραφούν! Στόχος μας, καθώς δεν γνωρίζουμε τις τιμές αυτές, είναι η θερμοκρασία να διατηρείται εντός λογικών ορίων χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

1. Χρήση Βάσης Στήριξης

Πρώτο μέλημά μας για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ψύξης είναι, οι αεραγωγοί να μην μπλοκάρονται. Κάποια laptops έχουν μικρές βάσεις ώστε να ανυψώνονται ελαφρώς και να αφήνουν περιθώριο στον αέρα να εισέρχεται. Τις περισσότερες φορές όμως αυτό δεν είναι αρκετό με αποτέλεσμα οι ανεμιστήρες να λειτουργούν σε πιο εντατικούς ρυθμούς. Έτσι χρησιμοποιώντας μια βάση στήριξης η οποία δεν καλύπτει το κάτω μέρος του laptop, δύνεται αρκετό περιθώριο ώστε να εισέρχεται περισσότερος αέρας στους αεραγωγούς.

2. Καθαρισμός Αεραγωγών
Όπως σε όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι και στα Laptop ένα βασικό πρόβλημα αποτελεί η σκόνη. Με την πάροδο του χρόνου η σκόνη εισέρχεται μέσω του αέρα στους αεραγωγούς και συσσωρεύεται σε ορισμένα στενά περάσματα. Έτσι η σκόνη δημιουργεί ένα αρκετά παχύ στρώμα, το οποίο μπλοκάρει τα περάσματα του αεραγωγού με συνέπεια να εισέρχεται λιγότερος κρύος αέρας. Όπως είναι προφανές ,ένας τακτικός καθαρισμός των αεραγωγών επιβάλλεται ώστε το σύστημα ψύξης να λειτουργεί σωστά.

Ένας αναλυτικός οδηγός καθαρισμός Laptop βρίσκεται εδώ. Ωστόσο κάθε επέμβαση στον υπολογιστή πρέπει να γίνεται από κάποιον που να έχει επίγνωση του τι κάνει. Επίσης να σημειωθεί, πως κάθε βλάβη από το άνοιγμα του υπολογιστή και μετέπειτα δεν καλύπτεται από την εγγύηση.

3. BIOS Update

Το σύστημα BIOS είναι αυτό, που είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία τον ανεμιστήρων ανάλογα με τη θερμοκρασία του συστήματος. Επομένως, κάθε νεότερη έκδοση μπορεί να περιέχει διορθώσεις που αφορούν τη ταχύτητα των ανεμιστήρων, το πότε θα λειτουργήσουν καθώς και βαθμονομήσεις των αισθητήρων της θερμοκρασίας.

Η αναβάθμιση του BIOS γίνεται από την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή και είναι διαφορετική για κάθε μοντέλο υπολογιστή.

Παθητική Ασφάλεια

Εκτός από την άμεση επέμβαση στο σύστημα ψύξης, μπορούν να ληφθούν παθητικά μέτρα για την προστασία του Laptop από την υπερθέρμανση.

1. Δούλεψε στη Σκιά
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον με πολύ ήλιο είναι να καλυφθούμε σε ένα σκιερό μέρος. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό μας. Η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο είναι ένας αρκετά αποδοτικός τρόπος, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

2. Χρήση Ρεύματος

Ίσως πολλές φορές, να μην είναι αναγκαία η σύνδεση του υπολογιστή με την πρίζα, ωστόσο η χρήση της μπαταρίας αυξάνει την θερμοκρασία του συστήματος καθώς η ίδια παράγει αρκετή θερμότητα. Ακόμα θα ήταν προτιμότερο να αφαιρεθεί η μπαταρία ώστε να μην καταναλώνει ενέργεια για την φόρτιση της, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία.

3. Back Up Plan

Όσα μέτρα και να παρθούν, ο νόμος του Μέρφι επιβεβαιώνεται σχεδόν πάντα. Επομένως, θα ήταν καλό να υπάρχει διαθέσιμο plan b το οποίο μπορεί να περιέχει τη χρήση ενός δεύτερου υπολογιστή ή κάποιου CD Player στην περίπτωση που ο πρώτος υπολογιστής σταματήσει να λειτουργεί, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε δύσκολες συνθήκες.Τελευταίες Σκέψεις

Οτιδήποτε εξοπλισμό κι αν χρησιμοποιούμε η ζέστη σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, θα αποτελεί πάντα ένα σοβαρό εχθρό για το setup μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού μας καθώς και να έχουμε εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που ο εξοπλισμός μας, μας προδώσει.


Εσείς τι μέτρα παίρνετε ώστε να προστατέψετε τον εξοπλισμό σας από την ζέστη; Γράψτε την άποψή σας στα σχόλια που ακολουθούν.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 118
Ημερομηνία εγγραφής : 22/08/2013

https://dj-aggelies.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης